Marka Frosch – ekologiczne środki czyszcząco – pielęgnujące - promuje surfaktanty pozyskiwane z roślin europejskich

Projekt badawczy producenta marki Frosch, mający na celu zastąpienie surfaktantów z roślin tropikalnych surfaktantami z upraw europejskich, to niezwykle ważny krok w kierunku ochrony regionów tropikalnych oraz zasobów naturalnych naszej planety.

Europejski Tydzień Zrównoważonego Rozwoju
30 maja – 5 czerwca 2016 r.

Surfaktanty z odnawialnych źródeł roślinnych

Produkty marki Frosch zawierają naturalne substancje aktywne, takie jak: ocet, spirytus czy soda oczyszczona, używane do sprzątania domów jeszcze przez nasze babcie. Dziś składnikami produktów z zakresu chemii gospodarczej są przeważnie surfaktanty, czyli substancje powierzchniowo czynne, dzięki którym płyny do zmywania naczyń, środki do czyszczenia kuchni i łazienki czy uniwersalne środki czystości są tak skuteczne w usuwaniu brudu. Tradycyjne środki czyszczące wykorzystują surfaktanty z produktów petrochemicznych, jak np. ropa naftowa. Właściciel marki Frosch, firma Werner & Mertz, stawia na surfaktanty pochodzące z odnawialnych źródeł roślinnych, takich jak oleje: lniany, rzepakowy czy palmowy. Są to surowce objęte certyfikatami RSPO „Book & Claim”, potwierdzającymi zrównoważony charakter ich pozyskania. Werner & Mertz nie ogranicza zużycia olejów w przemyśle spożywczym, gdyż dokłada wszelkich starań, by w produkcji wykorzystywane były wyłącznie oleje przemysłowe. Firma wykorzystuje naprzemiennie uprawiane, lokalne rośliny oleiste. Dzięki temu wspiera różnorodność gatunkową, która pozwala na optymalne wykorzystanie upraw i utrzymanie ich bioróżnorodności, będącej podstawą zrównoważonego rozwoju.

Surfaktanty na bazie europejskich roślin

„Surfaktanty pozyskiwane z europejskich roślin” to innowacyjny projekt badawczy marki Frosch, którego celem jest zrezygnowanie z wykorzystania w produktach z zakresu chemii gospodarczej surfaktantów z upraw tropikalnych i zastąpienie ich surfaktantami z upraw europejskich. Skład i właściwości olejów tropikalnych znacznie różnią się od olejów europejskich. Oleje tropikalne, jak kokosowe czy palmowe, są bardzo stabilne pod względem chemicznym, ponieważ światło i wysokie temperatury nie przyspieszają procesu ich starzenia, w związku z czym ich właściwości praktycznie nie zmieniają się z czasem (dłuższy okres przechowywania). Oleje z upraw krajowych składają się z niestabilnych łańcuchów molekuł, które są bardziej aktywne chemicznie i ulegają szybkim przemianom w wyniku działania światła lub tlenu. Jednak firmie Werner & Mertz i jej partnerom udało się opracować nowy typ środka powierzchniowo czynnego, opartego na rodzimych olejach i dorównującego, a nawet przewyższającego swoją skutecznością i trwałością środki tradycyjne, pozyskane z oleju palmowego. Docelowo całe wszystkie produkty marki Frosch będą oparte na środkach powierzchniowo czynnych pozyskanych w zrównoważony sposób.

Marka Frosch zastępuje surowiec z ograniczonych zasobów (oleje z upraw tropikalnych) surowcem odnawialnym (oleje z upraw rodzimych), biodegradowalnym − czyli takim, który wraca do obiegu biologicznego, gdy spełni swoje zadanie. Strategia firmy Werner & Mertz nie tylko wspiera rodzimy przemysł rolny i bioróżnorodność, lecz także stanowi znaczący wkład w zachowanie zasobów naturalnych naszej planety i odpowiedzialne wykorzystanie surowców.

Więcej informacji: frosch.pl / facebook.com/froschpolska / ganzheitlich-nachhaltig.de

Europejski Tydzień Zrównoważonego Rozwoju
Europejski Tydzień Zrównoważonego Rozwoju (ESDW) to ogólnoeuropejska akcja, której głównym celem jest inicjowanie działań promujących i wspierających stosowanie zasad zrównoważonego rozwoju we wszystkich jego aspektach. Inicjatywa jest skierowana do obywateli i podmiotów zarówno z sektora państwowego, jak i prywatnego, m.in.: agencji rządowych, samorządów, ośrodków badawczych, instytucji edukacyjnych, muzeów, przedsiębiorstw oraz organizacji pozarządowych. W 2016 roku Europejski Tydzień Zrównoważonego Rozwoju będzie trwał od 30 maja do 5 czerwca.
Źródło: https://www.mos.gov.pl

Europejskie_Tensydy.png

Zielona moc limonki w nowym żelu do mycia naczyń w zmywarkach

Ekologiczny żel do mycia naczyń w zmywarkach z portfolio marki Frosch stworzony na bazie wyciągu z limonki to skuteczny i bardzo wygodny sposób na radzenia sobie z zabrudzeniami. Produkt ten to idealne rozwiązanie stworzone dla mistrzów kuchennych porządków.