Międzynarodowa nagroda dla firmy Werner&Mertz  - producenta ekologicznych produktów marki Frosch

Instytut Cradle to Cradle® Products Innovation wyróżnił 13 listopada 2015 roku w Nowym Jorku firmę Werner & Mertz za wzorowy projekt zrównoważonego produktu. Koncern specjalizujący się w produkcji i dystrybucji środków czyszczących, do którego należy marka FROSCH otrzymał międzynarodową nagrodą Cradle to Cradle® Products Innovator Award w kategorii "zdrowe materiały".

Zwycięzcy tej cieszącej się uznaniem międzynarodowej nagrody wybierani są przez jury składające się z ekspertów związanych z instytutem Cradle to Cradle Products Innovation Institute, organizacją pożytku publicznego z siedzibą w San Francisco. Wyróżnienie przyznawane jest firmom, które realizują produkcję według koncepcji zamkniętej pętli, aby zapewnić jak największy stopień zrównoważenia produkcji. Przedsiębiorstwa wyróżnione w ten sposób są uznawane za pionierów w swoich branżach. Od 2013 r. Werner & Mertz posiada certyfikat Cradle to Cradle® uzyskany w wyniku spełnienia rygorystycznych wymagań dla marki FROSCH. Werner & Mertz jest pierwszą w Europie firmą z branży produktów do czyszczenia, która została wyróżniona certyfikatem Cradle to Cradle Certified TM Gold. Wyróżnienie otrzymały trzy produkty z portfolio marki FROSCH: Lawendowy środek czyszczący do łazienki, Płyn do mycia szyb oraz Cytrynowy środek do kabin prysznicowych.

"To międzynarodowe uznanie, jest potwierdzeniem wypełniania przez nas wymagań i standardów jakości, jakie sami sobie narzucamy. Pragniemy z pełnym zaangażowaniem kontynuować przestrzeganie zasad projektowania produktów Cradle to Cradle®TM i hołdować prawdziwej eko-skuteczności za pomocą naszych marek i produktów"- powiedział prezes firmy Werner & Mertz GmbH, Reinhard Schneider, podczas ceremonii rozdania nagród. "Mamy techniczne możliwości rozwoju niezwykle skutecznych produktów, które jednocześnie wypełniają najwyższe standardy środowiskowe w całym łańcuchu wartości.” - dodał.

Cradle to Cradle® - myślenie i rozwój w oparciu o cykl życia

Cradle to Cradle® stoi w opozycji do powszechnej liniowej zasady rozwoju produktów "od kołyski do grobu", w ramach której materiały często przechodzą od źródła do unieszkodliwienia bez świadomego zwracania uwagi na długofalową ochronę zasobów naturalnych. Koncepcja Cradle to Cradle® zmienia proces produkcji w pozytywną siłę dla społeczeństwa, ekonomii i środowiska. Opiera się ona na projektowaniu produktów dla zamkniętego obiegu biologicznego i technicznego. Składniki produktów Cradle to Cradle® powinny zapewniać możliwość ich bezpiecznego i pełnego odprowadzenia do biosfery w celu recyklingu i ponownego wykorzystania z zachowaniem najwyższej jakości.

Werner & Mertz ściśle przestrzega zasady Cradle to Cradle®, która opanowała trudność planowania rozwoju produktu w zamkniętym cyklu użytych materiałów i dobieraniu tych materiałów w taki sposób, aby mogły w całości bezpiecznie powrócić do biosfery lub być odzyskane i ponownie wykorzystane jako składniki wysokiej jakości. Nowe produkty firmy będą projektowane tak, aby jakość odzyskanych w recyklingu frakcji ciągle wzrastała, lub utrzymywała się na niezmienionym poziomie. Składniki, w tym barwniki i dodatki, są bezpieczne podczas stosowania i w innych fazach produkcji, recyklingu i ponownego użycia.

O marce Frosch

Proekologiczna strategia marki Frosch określana jest przez „9 punktów ekologii”, które definiują stosunek jaki firma przykłada do ochrony środowiska naturalnego. Potwierdzeniem najwyższej odpowiedzialności środowiskowej są także liczne inne certyfikaty, w tym Ecolabel EU, EMAS, ISO czy Złoty Laur Konsumenta - Lider Dekady 2004-2014. Dystrybutorem produktów marki Frosch w Polsce jest firma Werner & Mertz Delta Polska Sp. z o.o.

logo_frosch_druk_spady_plain.pdf

pdf | 289 KB

FROSCH_CYTRYNOWY_S_RODEK_DO_KABIN_PRYSZNICOWYCH_500_ML.png

Reinhard_Schneider_Werner___Mertz_GmbH.jpg

FROSCH_LAWENDOWY_S_RODEK_CZYSZCZA_CY_DO__AZIENKI_500_ML.png

FROSCH_P_YN_DO_MYCIA_SZYB_500_ML.png

Cradle_to_Cradle_Innovation_Award.jpg

Bądź eko na wiosnę z nowością marki Frosch!

Ocet to bardzo dobrze znany i skuteczny środek do czyszczenia kuchni i łazienki, który chętnie używany był przez nasze babcie i mamy m.in. do mycia szyb i nadawania połysku szklanym powierzchniom. Marka Frosch opracowała płyn oparty na tym naturalnym składniku. Frosch Octowy środek usuwający kamień to doskonały preparat, dzięki któremu pozbędziemy się kamienia i smug z mydła oraz wody, dbając jednocześnie o środowisko naturalne.