Niezwykła moc czyszcząca cytrusów - ekologiczne produkty marki Frosch

Markę Frosch charakteryzuje innowacyjne podejście do kwestii ochrony środowiska naturalnego. Receptury wszystkich produktów zostały opracowane w oparciu o naturalne składniki m.in. owoce cytrusowe. To wyznaczanie nowego kierunku w dążeniu do zrównoważonego rozwoju i dbałości o środowisko zostało odznaczone złotym certyfikatem Cradle to Cradle®. Wyróżnienie zostało przyznane trzem produktom z portfolio marki, w tym Frosch Cytrynowemu środkowi do czyszczenia kabin prysznicowych. Producent marki - firma Werner & Mertz GmBH jest pierwszą firmą odznaczoną w Europie.

Wyjątkowe właściwości czyszczące cytrusów

Cytryny były doceniane już przez starożytnych Greków i Rzymian dla których symbolizowały zdrowie. Od wieków znane są także ze swoich uniwersalnych zastosowań w pielęgnacji oraz kuchni. Dzięki właściwościom wybielająco-czyszczącym są chętnie wykorzystywane w codziennych porządkach. Kwas zawarty w cytrynach niweluje brzydkie zapachy i skutecznie usuwa zabrudzenia. Cytrynowa linia Frosch to cztery produkty: Cytrynowy balsam do mycia naczyń, Cytrynowe mleczko do szorowania, Cytrynowy środek do czyszczenia kabin prysznicowych oraz Cytrynowy płyn do WC. Naturalne kwasy w nich zawarte posiadają cechy rozpuszczające kamień oraz nabłyszczające, dlatego produkty idealnie czyszczą myte powierzchnie pozostawiając połysk i przyjemny zapach, a wyciąg ze skórki cytryny dba o skórę naszych dłoni.

Z punktu widzenia alergii kontaktowych czy właściwości podrażniających, bardzo ważne jest wykorzystywanie składników naturalnego pochodzenia. Spośród wielu cennych składników cytrusów - dwie zawarte w nich substancje: kwas cytrynowy oraz olejki eteryczne mają świetne właściwości wykorzystywane także w dermatologii. Stosuje się je miedzy innymi do rozjaśniania i usuwania przebarwień ze skóry oraz jej odkażania. Substancje te znajdują równie szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym jako antyutleniacze i naturalne konserwanty. Brak właściwości toksycznych sprawia, że czujemy się z cytrusami wyjątkowo bezpiecznie.” – mówi dr dermatolog Anita Tarajkowska-Olejnik, ekspert marki Frosch.

Naturalne sposoby na czystość efektem pasji i zasad proekologicznych

Dbałość o bezpieczeństwo środowiska i użytkowników jest dla marki Frosch wyznacznikiem równie istotnym jak stworzenie produktów skutecznych i wydajnych. W związku z przyjętymi przez firmę zasadami, opakowania artykułów marki Frosch powstają z recyklingu i są przeznaczone do ponownego przetworzenia. 25 lat doświadczenia w produkcji środków bezpiecznych dla skóry i przyjaznych środowisku zaowocowało przyznaniem producentowi - firmie Werner & Mertz GmBH wielu odznaczeń. Jako pierwsza w Europie została wyróżniona złotym certyfikatem Cradle to Cradle®, który otrzymały aż trzy produkty marki Frosch: Lawendowy środek czyszczący do łazienki, Płyn do mycia szyb oraz Cytrynowy środek do kabin prysznicowych.

Szczególną uwagę warto poświęcić Frosch Cytrynowemu środkowi do kabin prysznicowych. Zastosowane w nim naturalne składniki idealnie usuwają kamień, osad z wapnia oraz plamy z mydła i wody, pozostawiając przyjemny zapach i lśniącą łazienkę, jednocześnie pozostając bezpiecznym dla środowiska naturalnego. Certyfikacja Cradle to Cradle® charakteryzuje się innowacyjnym podejściem do kwestii ochrony środowiska, wyznaczając nowy kierunek w dążeniu do zrównoważonego rozwoju i stawiając coraz wyższe wymagania światowej gospodarce i firmom produkcyjnym.

Cytrusowa linia Frosch:
  • Frosch Cytrynowy balsam do mycia naczyń - pojemność 500 ml, sugerowana cena detaliczna – 5,49 pln
  • Frosch Cytrynowe mleczko do szorowania - pojemność 500 ml, sugerowana cena detaliczna – 6,99 pln
  • Frosch Cytrynowy środek do czyszczenia kabin prysznicowych - pojemność 500 ml, sugerowana cena detaliczna –7,49pln
  • Frosch Cytrynowy płyn do WC - pojemność 750 ml, sugerowana cena detaliczna – 6,99 pln

O marce Frosch
Proekologiczna strategia marki Frosch określana jest przez „9 punktów ekologii”, które definiują stosunek jaki firma przykłada do ochrony środowiska naturalnego. Potwierdzeniem najwyższej odpowiedzialności środowiskowej są także liczne certyfikaty, w tym Ecolabel EU, EMAS, ISO czy Złoty Laur Konsumenta - Lider Dekady 2004-2014. Dystrybutorem produktów marki Frosch jest firma Werner & Mertz Delta Polska Sp. z o.o. – filia producenta marki Frosch w Polsce.

frosch_cytrynowa_linia.png

FROSCH_CYTRYNOWY_S_RODEK_DO_KABIN_PRYSZNICOWYCH_500_ML.png

FROSCH_CYTRYNOWY_S_RODEK_DO_KABIN_PRYSZNICOWYCH_500_ML.jpg

FROSCH_CYTRYNOWY_BALSAM_DO_MYCIA_NACZYN__500_ML.png

logo_frosch_druk_spady_plain.pdf

pdf | 289 KB

FROSCH_CYTRYNOWY_P_YN_DO_WC_750_ML.png

FROSCH_LIMONKOWY_P_YN_DO_ZMYWANIA.jpg

Międzynarodowa nagroda dla firmy Werner&Mertz  - producenta ekologicznych produktów marki Frosch

Instytut Cradle to Cradle® Products Innovation wyróżnił 13 listopada 2015 roku w Nowym Jorku firmę Werner & Mertz za wzorowy projekt zrównoważonego produktu. Koncern specjalizujący się w produkcji i dystrybucji środków czyszczących, do którego należy marka FROSCH otrzymał międzynarodową nagrodą Cradle to Cradle® Products Innovator Award w kategorii "zdrowe materiały".