Idea zrównoważonego rozwoju marki Frosch i jej ekologiczne produkty

Barbara Chrząstowska Prezes Zarządu Werner & Mertz Delta Polska Sp. z o.o.

Czym w praktyce jest zrównoważony rozwój?

Wszyscy, na co dzień korzystamy z otaczających nas zasobów wody, energii, surowców naturalnych nie myśląc o tym, że kiedyś może ich zabraknąć. Idea zrównoważonego rozwoju polega na wykorzystywaniu surowców w taki sposób, aby w jak największym stopniu mogły być ponownie wykorzystane. Dzięki temu dbamy o to, aby otaczające nas środowisko pozostało czyste i niezmienione.

Marka Frosch to przyjazne środowisku, ekologiczne środki czyszcząco-pielęgnujące, a jej filozofia to szczególna troska o przyszłe pokolenia. Poprzez całościowe podejście do zagadnienia związanego z ekologiczną postawą, dbamy na każdym etapie produkcji o to, by w jak najmniejszym stopniu ingerować w środowisko. Na co dzień staramy się oszczędzać surowce i przetwarzać je ponownie tam gdzie jest to tylko możliwe. Nasza wizja to działania mające na uwadze delikatny ekosystem planety i jej ograniczone zasoby. Celem jest również upewnienie się, że wszystkie nasze aktywności mają pozytywny wpływ na zdrowie człowieka - w szczególności dzieci. Każdego dnia kierujemy się 9 zasadami, które od lat wyznaczają nasze podejście do otaczającego świata. „9 punktów ekologii” stanowi nasze wartości, które wdrażamy na wszystkich płaszczyznach naszej działalności.

Dowodem konsekwentnego podążania drogą zrównoważonego rozwoju są liczne certyfikaty otrzymywane przez producenta marki Frosch oraz ogromne zaplecze badawczo rozwojowe i laboratoryjne, zapewniające najwyższą jakość produktów. Realizując tak postawione wysokie standardy marka Frosch, jako pierwsza w Europie w roku 2014 została odznaczona złotym certyfikatem „Cradle to Cradle” – polskie tłumaczenie „od kołyski do kołyski”. Odznaczenie otrzymały 3 produkty: Frosch Cytrynowy środek do kabin prysznicowych, Frosch Lawendowy środek czyszczący do łazienki i Frosch Glass Cleaner Bio Spirit Płyn do mycia szyb. Proces certyfikacji Instytutu jest złożony, a zgłoszone produkty oceniane są według określonych kryteriów
w 5 kategoriach:
  • Materiały bezpieczne dla zdrowia
  • Ponowna utylizacja materiałów
  • Energia odnawialna + energooszczędne procesy produkcyjne
  • Efektywne wykorzystanie wody w trakcie produkcji
  • Zasady sprawiedliwości społecznej

Koncepcja „Cradle to Cradle” zmienia proces produkcji w pozytywną siłę dla społeczeństwa, ekonomii i naszej planety. Opiera się ona na projektowaniu produktów dla zamkniętego obiegu biologicznego i technicznego. Składniki produktów „Cradle to Cradle” powinny zapewniać możliwość ich bezpiecznego i pełnego odprowadzenia do biosfery w celu recyklingu i ponownego wykorzystania z zachowaniem najwyższej jakości. Odznaczenie to dało nam pewność, że surowce wtórne, które wykorzystujemy w procesie produkcji naszych opakowań to pokarm dla przemysłu, oraz potwierdziło nasze motto „Róbmy to co właściwe, we właściwy sposób”.

Założenia te pokazują jeszcze jeden ważny element w naszym podejściu do prowadzenia biznesu - jest nią rozwój w zgodzie z naturą. Marka Frosch jest doskonałym przykładem tego, że można rozwijać działalność produkcyjną i budować firmę opartą o ekologiczne wartości. W dodatku ma to także uzasadnienie ekonomiczne zarówno dla społeczeństwa, jak i samego przedsiębiorstwa i jego pracowników. Idea zrównoważonego rozwoju to szereg wymiernych korzyści dla środowiska i człowieka, dlatego od lat wprowadzamy jej założenia i staramy się być eko w biznesie.

Co to znaczy, że produkty są przyjazne środowisku?

Składy wszystkich produktów marki Frosch opracowywane są zgodnie z najwyższą jakością oraz spełnianiem restrykcyjnych norm środowiskowych. Do ich wytworzenia wykorzystane zostały naturalne substancje pochodzenia roślinnego i mineralnego. Opakowania, w których sprzedawane są środki pochodzą z recyclingu, a po zużyciu można je na nowo przetworzyć (80% składników niepapierowych opakowań pochodzi z recyklingu).

Marka Frosch w swoich działaniach podchodzi do zagadnienia ekologii kompleksowo. Same środki czystości to tylko połowa sukcesu. Całościowe podejście oznacza dbanie o zasoby na każdym etapie produkcji maksymalnie oszczędzając i oczyszczając wodę, energię oraz wytwarzając takie opakowania, które mogą być przetworzone ponownie. Poczynając od przyjaznych opakowań (butelki PET) po same składniki naszych środków czystości udowadniamy, że firma może się rozwijać i funkcjonować prowadząc biznes. Jednym z takich przykładów jest między innymi niedawno otwarta przyzakładowa stacja uzdatniania wody.

Poświęcamy bardzo dużo uwagi temu, aby skład naszych środków czyszcząco-pielęgnujących był przyjazny dla otoczenia i ich użytkowników. Ma to szczególne odniesienie do dzieci i osób chorujących na alergie. W prawidłowym i szczęśliwym rozwoju małego człowieka ważną rolę odgrywa środowisko. W przypadku najmłodszych nie możemy pozwolić sobie na półśrodki - musimy być pewni, że dbając o czystość w ich otoczeniu zapewniamy im bezpieczeństwo.

Dlaczego wychowanie dzieci w dbałości o środowisko jest tak ważne?

To jakie wzorce przekażemy naszym dzieciom zaowocuje w przyszłości tym, jak one będą podchodzić do kwestii dbałości o środowisko naturalne. Dbając o to, aby nasze pociechy od samego początku korzystały z bezpiecznych i przyjaznych otoczeniu środków czystości pokazujemy im, że to ważny element codziennego życia. Marka Frosch stara się od najmłodszych lat edukować dzieci i ich rodziców. Jednym z takich przykładów są organizowane w centrach handlowych Frosch EcoDays, przyciągające ogromne zainteresowanie klientów. Poprzez zabawę i konkursy edukujemy całe rodziny jak żyć w zgodzie z naturą, na co dzień zaczynając od własnego podwórka. Ponadto zainteresowani mogą uzyskać fachową poradę od lekarza dermatologa dr Anity Tarajkowskiej – Olejnik, która już od ponad 2 lat jest stałym uczestnikiem naszych eventów Frosch EcoDays to doskonała okazja poszerzenia wiedzy i świadomości.

Dodatkowo realizujemy program Pokolenie EkoEkspertów, który w ciekawy
i interaktywny sposób uczy najmłodszych jak dbać o naszą planetę każdego dnia. Daje on ciekawe narzędzia rodzicom, przedszkolankom i nauczycielom do tego, aby zaciekawić ekologią najmłodszych. W dzisiejszych czasach tylko ciekawość i przyjazna forma pozwalają skutecznie przekazać wiedzę i utrwalić ekologiczne postawy. Organizowane zarówno w szkołach, jak i w przedszkolach EkoLekcje, to jeden z elementów nauki poprzez zabawę o tym czym jest ekologia i jak na co dzień możemy dbać o środowisko. Naszą planetę mamy tylko jedną i jeżeli chcemy, aby nasze dzieci i ich dzieci cieszyły się z otaczającej nas przyrody bądźmy dla niej przyjaźni i uczmy je jak chronić to co mamy.

Czy opłaca się żyć ekologicznie?

Na pewno warto żyć ekologicznie i z pewnością się to opłaca zarówno w wymiarze finansowym, jak i bezpieczeństwa naszych najmłodszych. Mało osób zdaje sobie sprawę, że używanie produktów w formie koncentratów pozwala zaoszczędzić pieniądze – zużywamy mniejsze ilości danego płynu i wystarcza on na dłużej. Dobrym przykładem takiego rozwiązania jest Koncentrat do płukania ubranek dla niemowląt i dzieci z linii Frosch Baby czy też nasz najnowszy produkt – Malinowy koncentrat do mycia naczyń.

Oddzielną kwestią jest bezpieczeństwo i zdrowie naszych dzieci, które jest nie do przecenienia. Warto wspomnieć o tym, że stosując bezpieczne środki czystości w otoczeniu najmłodszych unikamy szeregu kłopotów, które mogą nas spotkać przy agresywnych detergentach.

Ekologiczne podejście zawsze się opłaca. wystarczy spojrzeć na dane zagadnienie z szerszej perspektywy. W naszych działaniach kierujemy się właśnie takim podejściem. Zależy nam na tym, aby nasze aktywności miały minimalny wpływ na środowisko umożliwiając wszystkim zrównoważony rozwój.

W Polsce produkty marki Frosch dostępne są zarówno w dużych sieciach handlowych, sieciach delikatesowych, drogeriach, jak i w innych punktach sprzedaży. Od początku obecności na rynku środki do czyszczenia z wizerunkiem charakterystycznej żabki cieszą się sympatią i zaufaniem klientów. W portfolio marki Frosch znajdują się następujące grupy produktów:
  • Uniwersalne oraz specjalistyczne środki czyszczące (m.in. spraye do kabin prysznicowych, do szyb, do kuchni i do toalet),
  • Środki do mycia naczyń (w tym koncentraty, balsamy, tabletki do zmywarek),
  • Środki do czyszczenia toalet,
  • Detergenty do prania (w tym skoncentrowane proszki i płyny oraz koncentraty do płukania).

FROSCH_BABY_P_YN_DO_MYCIA_AKCESORIO_W_DZIECIE_CYCH_500_ML.jpg

FROSCH_BABY_KONCENTRAT_DO_P_UKANIA_750ml.jpg

FROSCH_BABY_set.png

Barbara_Chrza_stowska.JPG

frosch_baby_logo.png

FROSCH_BABY_ODPLAMIACZ_500_ML.jpg

FROSCH_BABY_KONCENTRAT_DO_PRANIA_1500_ML.jpg

FROSCH_BABY_P_YN_DO_MYCIA_AKCESORIO_W_DZIECIE_CYCH_500_ML.png

9_punktow_ekologii_marki_Frosch_.pdf

pdf | 346 KB

logo_frosch_baby.pdf

pdf | 3,23 MB

Barbara_Chrza_stowska.png

Niezwykła moc czyszcząca cytrusów - ekologiczne produkty marki Frosch

Markę Frosch charakteryzuje innowacyjne podejście do kwestii ochrony środowiska naturalnego. Receptury wszystkich produktów zostały opracowane w oparciu o naturalne składniki m.in. owoce cytrusowe. To wyznaczanie nowego kierunku w dążeniu do zrównoważonego rozwoju i dbałości o środowisko zostało odznaczone złotym certyfikatem Cradle to Cradle®. Wyróżnienie zostało przyznane trzem produktom z portfolio marki, w tym Frosch Cytrynowemu środkowi do czyszczenia kabin prysznicowych. Producent marki - firma Werner & Mertz GmBH jest pierwszą firmą odznaczoną w Europie.