Producent marki Frosch dba o morza i oceany!

Na polskim rynku pojawił się Frosch Cytrynowy Balsam do Mycia Naczyń, którego opakowanie wykonane jest w 100% z plastiku z odzysku i nie zawiera mikroplastiku.

Światowy Dzień Wody i Dzień Ochrony Morza Bałtyckiego to okazja, aby zastanowić się nad współczesnym problemem zanieczyszczenia mórz i oceanów. Woda to wspólny mianownik, leżący u podstaw najważniejszych wyzwań i potrzeb naszych czasów: ekologicznych, energetycznych, żywieniowych czy zdrowotnych. Producent marki Frosch od 2012 roku wdraża inicjatywę recyklingową, której celem jest przywrócenie opakowań PET do ponownego obiegu a tym samym ochronę środowiska wodnego.

Mikroplastik -  ogromny problem
Plastikowe odpady na plażach, wybrzeżach i w morzach są widocznym zagrożeniem dla środowiska naturalnego, jednak niebezpieczeństwo stanowią również drobne cząsteczki plastiku, których nie można dostrzec gołym okiem. Mniejsze niż pięć milimetrów prowadzą do niewyobrażalnej skali zanieszczyszczenia w morzach. W całej Europie rocznie stosuje się 3125 ton pierwotnego plastiku w produktach takich jak pasty do zębów, mydła do rąk, peelingi i środki do czyszczenia domów. Mikroplastik jest stosowany także do zwiększenia atrakcyjności wyglądu opakowania. Aby zapobiec gromadzeniu coraz większych ilości odpadów plastikowych w morzach, musimy przede wszystkim poprawić sytuację na lądzie, co wiąże się z rezygnacją z pierwotnego mikroplastiku. Rafy koralowe i dna mórz są często usłane niezliczonymi kolorowymi mikrowłóknami. Przede wszystkim są to sztuczne włókna wiskozowe wykonane z celulozy, stosowane do produkcji odzieży, artykułów higienicznych i filtrów papierosowych. Również większe elementy plastikowe ulegają rozkładowi do wtórnego mikroplastiku w wyniku działania wiatru, pogody i prądów morskich.
Inicjatywa Recyklatu
Skupmy się zatem na rozwiązaniach wpisujących się w politykę zrównoważonego rozwoju, którą realizują firmy dbające o środowisko, gdyż wybór zakupu ich produktów pozwala konsumentom wspólnie działać na rzecz ekologii. Producent marki Frosch w swoich działaniach kieruje się przede wszystkim ekoefektywnością przywracając opakowania PET do ponownego obiegu, tym samym przyczynia się do poprawy ochrony mórz. Dzięki inicjatywie Reinharda Schneidera, prezesa firmy Werner & Mertz, odpady te nie są wyrzucane czy spalane a służą ponownie do produkcji butelek. Frosch Cytrynowy Balsam do Mycia Naczyń jest opatrzony znakiem: “Światowy debiut. Chronimy oceany. Butelka w 100% z plastiku z odzysku, formuła wolna od mikroplastiku”, przez co wzbudza zainteresowanie konsumentów świadomych ekologicznie.
Światowy Dzień Wody i Dzień Ochrony Morza Bałtyckiego - Światowy Dzień Wody to święto ustanowione przez Zgromadzenie Ogólne ONZ rezolucją z 22 grudnia 1992 r.  w celu uświadomienia państwom członkowskim wpływu prawidłowej gospodarki wodnej na ich kondycję gospodarczą i społeczną. Tego samego dnia, kraje nadbałtyckie obchodzą ustanowiony w 1997 roku przez Komisję Helsińską dzień Ochrony Morza Bałtyckiego. Święto zwraca uwagę na konieczność podjęcia działań, które poprawią stan wód w tym Bałtyku. Jednym z kluczowych zagrożeń są odpady w środowisku morskim.
Frosch Cytrynowy Balsam do Mycia Naczyń o pojemności 500 ml<br>Sugerowana cena detaliczna:  6 pln

Frosch Cytrynowy Balsam do Mycia Naczyń o pojemności 500 ml
Sugerowana cena detaliczna:  6 pln

Filozofia marki Frosch bazuje na szczególnej trosce o naszą planetę i przyszłe pokolenia. Na każdym etapie produkcji firma dba o to, by w jak najmniejszym stopniu ingerować w środowisko naturalne, stale szukając nowatorskich rozwiązań ekologicznych. Proekologiczna strategia marki Frosch określana jest przez „9 punktów ekologii”, które definiują stosunek jaki firma przykłada do ochrony środowiska naturalnego. Potwierdzeniem najwyższej odpowiedzialności środowiskowej są także liczne certyfikaty, w tym Ecolabel EU, EMAS czy ostatnie wyróżnienie Cradle to Cradle.Marka Frosch to jedna z niewielu marek na rynku preparatów chemii gospodarczej oferujących ekologiczne środki czyszczące, które oparte są na naturalnych składnikach roślinnych i mineralnych. Dodatkowo firma Werner & Mertz, producent marki Frosch całkowicie rezygnuje z materiałów pierwotnych i sprzedaje butelki wyprodukowane w 100% z surowców wtórnych.

Dystrybutorem produktów marki  Frosch jest firma Werner & Mertz Delta Polska Sp. z o.o. – filia producenta marki Frosch w Polsce.

Znamy eko sposób na czyste okna! Marka Frosch zadba o to, aby jesienne porządki były ekologiczne, skuteczne i oszczędne!

Okien nie należy myć w słoneczne dni, ponieważ przez zbyt szybkie wysychanie istnieje większe ryzyko pozostawienia smug na szybie. Unikajmy również mroźnej pogody, gdyż szkło jest wtedy delikatniejsze, bardziej kruche i może pękać. Postawmy na pochmurny, aczkolwiek suchy dzień. Polska, złota jesień to doskonały czas na zadbanie o przejrzystość okien, dzięki czemu będziemy mogli cieszyć się widokiem kolorowych drzew i wpadającymi do naszych domów promieniami słońca.
Świętuj 20-lecie marki Frosch w CH Manufaktura w Łodzi

Już w niedzielę 22 października, w godzinach od 10:00 do 21:00 do Centrum Handlowym Manufaktura w Łodzi odbędzie się coroczny event Frosch EcoDay, który ma na celu promocję proekologicznych zachowań na co dzień. W tym roku marka Frosch obchodzi 20-lat na polskim rynku.

Siła naturalnej formuły w nowości marki Frosch - Mydło Marsylskie Uniwersalny Środek Czyszczący

Marka Frosch bazuje na naturalnych i ekologicznych składnikach. Tym razem skład opiera się na popularnym mydle marsylskim, które od wieków jest niezawodnym sposobem na nieskazitelnie czyste i pachnące powierzchnie.